SHOP VISITOR EXPERIENCES™
EN / GR / DE

Το ημερολόγιο της ελιάς

Το ημερολόγιο της ελιάς

Στον κάμπο του Μιραμπέλλου, ο ετήσιος κύκλος ξεκινά τον Οκτώβριο με τα πρωτοβρόχια. Οι ισχυρές βροχές έρχονται το Νοέμβριο, οι οποίες κορυφώνονται τον Ιανουάριο. Η γη γίνεται υγρή και καταπράσινη.Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου και διαρκεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στους ελαιώνες και στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Βασιλάκη εργάζονται ακούραστα.

Την άνοιξη οι βροχές μειώνονται σταδιακά. Τις ηλιόλουστες μέρες του Απριλίου και του Μαΐου η περιοχή σφύζει από ζωή. Τα έντομα-επικονιαστές δουλεύουν, τα αποδημητικά πουλιά ξεκουράζονται, η ανθοφορία ξεκινά. Τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα μικροσκοπικά λευκά άνθη με άρωμα γλυκόριζας. Αυτή την περίοδο τοποθετούμε και τις φυσικές παγίδες για να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα παράσιτα να επιτεθούν στα ελαιόδεντρα.

Ως τον Ιούνιο οι βροχές έχουν σταματήσει και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τα εποχιακά φυτά μαραίνονται και αφήνουν τους σπόρους τους στο χώμα για να φυτρώσουν τον επόμενο χειμώνα. Οι καρποί της ελιάς αναπτύσσονται.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι ξηροί μήνες. Η έλλειψη νερού καθώς και ο καυτός ήλιος συγκεντρώνουν τα αιθέρια έλαια στα φυτά, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Αυτό το στοιχείο προσθέτει ένταση και χαρακτήρα στη γεύση του ελαιολάδου μας.

Ο Σεπτέμβριος είναι ζεστός μήνας, επιτρέποντας τις ελιές επάνω στα κλαδιά τους να μεγαλώσουν και να γεμίσουν χυμό, έτοιμες για τη συγκομιδή με τις παραδοσιακές μεθόδους. Είναι μια ήρεμη διακοπή - πριν το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου δραστηριότητας στη φύση. 

READ MORE

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πληροφορίες Προσβασιμότητας

BOOK
NOW
TRACE
ONLINE
THE ORIGIN
OF PRODUCTS